فرهنگی و ورزشی و مذهبی

فرهنگی و ورزشی و مذهبی

فرهنگی و ورزشی و مذهبی

فرهنگی و ورزشی و مذهبی

۸ تمرین بدنی برای قوی ساختن استخوانها

۸ تمرین بدنی برای قوی ساختن استخوانها

بهترین راه ها برای ورزش کردن و بهبود بخشیدن سلامت استخوان، در هنگام پوکی استخوان، چه هستند؟ ورزش های تحمل وزن را انجام دهید.

آخرین روشهای فعالیت بدنی تحمل وزن

بهترین راه ها برای ورزش کردن و بهبود بخشیدن سلامت استخوان، در هنگام پوکی استخوان، چه هستند؟ یکی از پزشکان غدد در آمریکا می گوید که، باید برای تنش استخوانی و ماهیچه ای ورزش های تحمل وزن را انجام داد. قبل از انجام هر ورزش با دکتر مشورت کنید. سپس هر یک از ورزش های زیر را امتحان کنید!

۱) تای چی (Tai Chi)

تای چی یک فرم از حرکات تند و موزون استخوان ها را هماهنگ و قوی می سازد. یک مطالعه نشان داده است که تای چی فرایند پوکی استخوان را در زنان یائسه کند می کند. زنانی که هر روز ۴۵ دقیقه این ورزش را انجام می دهند، ۵ روز در هفته به مدت یک سال، سه و نیم بار کمتر از دیگر افراد دچار پوکی استخوان می شوند. سلامت استخوان های آنها از طریق آزمایش تراکم مواد معدنی استخوانی مشخص می شود.

۲) یوگا

مطالعه ای در ژورنال یوگا مشخص کرد که زنانی که به طور مرتب ورزش یوگا را انجام می دهند، تراکم مواد معدنی استخوانی در ستون فقرات آنها بیشتر می شود. تمام روش های یوگا برای سلامت استخوان های کپل، ستون فقرات و مچ دست ها مفید هستند. این استخوان ها آسیب پذیرترین استخوانها در مقابل شکستگی می باشند. حرکتهای ایستاده مثل جنگجو۱ و جنگجو۲ برای استخوان های بزرگ کپل و پاها مفید هستند. حرکتهایی همچون سگ بصورت پایین برای مچ دست، بازوها و شانه ها کارساز بوده. دو حرکت نیلوفر آبی و کبری، که برای ماهیچه های پشت استفاده می شوند، برای سلامت ستون فقرات مفید می باشند. یوگا همچنین توازن، هماهنگی، تمرکز و هشیاری بدن را تشدید می سازد.

۳) پیاده روی سریع

یک راه داشتن تناسب اندام که هرگز فراموش نمی شود. این ورزش در بین زنان پر طرفدار است، و یک راه بهبود بخشیدن به سلامت استخوان می باشد. در تحقیقی مشخص شد که، پرستارانی که ۴ ساعت در هفته پیاده روی می کردند، ۴۱ درصد کمتر در معرض شکستگی کپل بودند، در مقایسه با افرادی که کمتر از یک ساعت در هفته پیاده روی می کردند. پیاده روی سریع بهترین می باشد، اما شما می توانید سرعت خود را بر اساس سطح تناسب اندام خود تغییر دهید. پیاده روی آزاد است، و شما هر جایی و هر زمانی، حتی زمان مسافرت، قادر به انجام آن هستید.

۴) گلف

شاید تا حالا فکر کرده اید که گلف برای افراد پیر بوده است افرادی که نمی توانند ورزش های واقعی را انجام بدهند. دوباره فکر کنید. کشیدن کیف گلف در اطراف ۱۸ سوراخ، و پس و پیش بردن چوب آن برای پرتاب توپ، برای بالا تنه مفید می باشند. و همه آن پیاده روی ها و تعقیب توپ، به معنی کارساز بودن برای ستون فقرات و کپل ها می باشد. گلف به ورزش تحمل وزن، یک اسم جدید می بخشد.

۵) حرکات موزون

بسیار خوب، شاید تا حالا نرقصیده باشید، یا در رقص باله شرکت نکرده باشید. اما در اینجا، ما راجع به تازه ترین روش ها، سالسا، سامبا، لیندی هاپ، رامبا، فاکترات و تانگو صحبت می کنیم. این حرکات را به کار بگیرید تا به ضربان قلب خود شدت بخشیده و استخوان های خود را قوی سازید. یا ایروبیک و کیک بوکسینگ را امتحان کنید. یعنی در کلاس های ورزشی شرکت کنید. این کلاس ها باعث تحریک و تشویق افراد می شوند. در خیلی از آنها تمرین های قدرتی با حرکاتی ترکیب می شوند و توازن شخص را ترفیع می سازند.

۶) راه پیمایی (Hiking)

کار تحمل وزن و تاثیری که پاها به زمین برخورد می کند، می توانند تراکم استخوان را، به ویژه در کپلها، افزایش دهند. این شبیه قدم زدن می باشد. با بالا و پایین رفتن تنه، تاثیر بیشتری روی استخوان های کپل می گذارید و سلامت استخوان را بهبود می بخشید. هر چه روی پاها تاثیر بیشتری باشد، تراکم استخوانی افزایش می یابد. با راه پیمایی، دلزدگی کمتر می شود. علاوه بر آشنا شدن با افراد جدید، می توانید مناظر جدید و زیبایی را تماشا کنید.

۷) ورزش های راکتی

تنیس، اسکواش و پینگ پنگ می توانند تراکم استخوانی را ساماندهی کنند. هر بار که به توپ ضربه می زنید، بازو، مچ دست و شانه خود را می کشید، و به این طرف و آن طرف می دوید، ستون فقرات و کپل های خود را به کار می گیرید. اگر قصد انجام ورزش های راکتی را دارید، سعی کنید نوع تک نفره آن را امتحان کنید، چرا که مجبور می شوید بیشتر بدوید.

۸) ورزش استقامتی

وزنه برداری، استفاده از ماشین های وزنه ای، انجام ورزش های سوئدی، اشکالی از ورزش استقامتی می باشند. که در آنها با بعضی از فرم های مقاومتی کار می شود، چه با وزنه یا بدون وزنه باشند، تا استخوانها و ماهیچه ها دچار تنش شوند. اگر در نهایت دو بار در هفته این ورزش ها را انجام دهید، رشد استخوانهای خود را تحریک می سازید. هر باشگاهی یک مربی دارد که می تواند فعالیت بدنی را برای پاها، پشت، شانه ها و بازوهای شما طراحی کند، تا بتوانید به تناسب اندام برسید و سلامت استخوان های خود را بهبود ببخشید.

آگاهی داشتن در مورد استخوان های لاغر

اگر استخوان های ضعیفی دارید به هشدارهای زیر توجه بفرمایید:

به دلیل اینکه، احتمال شکستگی در شما بیشتر از حد نرمال است، از انجام ورزش هایی که زمین خوردن در آنها جدی است، مثل اسکی، اسکیت روی یخ و اسکیت معمولی، خودداری کنید.

اگر استخوان های ستون فقرات شما نازک و ضعیف است، می توانید از بعضی خم شدن ها در ورزش یوگا صرف نظر کنید.

دوباره، قبل از شروع هر ورزشی با دکتر خود مشورت کنید، به ویژه اگر داروهایی مصرف می کنید که هماهنگی شما را کند می سازند و توازن شما را برهم می زنند.

رهنمود آخر

صبور باشید. فاز ساخت استخوان در جوان ها ۳ تا ۴ ماه طول می کشد، اما اگر پوکی استخوان دارید یا پیر هستید، بیشتر به طول می انجامد. بنابراین بعد از یک هفته فعالیت بدنی، توقع نداشته باشید که پیشرفتی حاصل شود. استخوان ها به کندی تغییر می کنند، اما تغییر می کنند.

چگونه در منزل ورزش کنیم؟

چگونه در منزل ورزش کنیم؟

ورزش را در ابتدا با حرکتی مانند چرخاندن سر و گردن یا دست آغاز کنید زیرا این ورزش ها حرکاتی هستند که بر روی تمام بدن شما تاثیر مستقیمی را می گذارند و شادی و سرزندگی شما را در طول روز تامین می کنند.

ورزش را در ابتدا با حرکتی مانند چرخاندن سر و گردن یا دست آغاز کنید زیرا این ورزش ها حرکاتی هستند که بر روی تمام بدن شما تاثیر مستقیمی را می گذارند و شادی و سرزندگی شما را در طول روز تامین می کنند.

ورزش های مداوم و متناوب تنها بر روی این موضوع تاکید دارند که شما باید حرکات ورزشی را به طور متناوب و بدون وقفه انجام دهید حتی اگر زمان این کار ۱۰ دقیقه باشد. و هر ورزشی را که می خواهید انجام دهید باید کامل انجام دهید و بعد به سراغ حرکت ورزشی دیگری بروید.

برای اینکه نتیجه بیشتری از ورزش هایتان بگیرید باید در هر روز بر یک ناحیه بدن تان تمرکز کنید و این حرکات را انجام دهید. اما قبل از این که حرکات اختصاصی مربوط به هر روزتان را انجام دهید به شما توصیه می کنیم یک حرکات کلی مانند چرخاندن مچ دست و قوزک پاهایتان، یا چرخاندن سر و بازوها را آغاز کنید و همه به این حرکات اختصاصی بپردازید.

بعد از مدتی که این حرکات را به طور مداوم انجام دهید شاید باورتان نشود اما متوجه می شوید که چربی های بدنتان شروع به از بین رفتن می کنند و از دست چربی های اضافی بدنتان راحت می شوید و اگر برای همیشه این کار را انجام دهید، متوجه می شوید که چربی های بدنتان به عضله تبدیل خواهند شد. حتی اگر به این موضوع علاقه مند شدید و می خواهید تاثیرات ورزش تان را هر چه سریع تر مشاهده کنید به شما توصیه هایی داریم:

شما می توانید یک بطری را از آب پر کنید و از آن به عنوان هالتر/دمبل استفاده کنید و هر روز صبح با این حرکات می توانید چربی های اضافی بازوهای تان را که ممکن است شل شده باشند و باعث آزار شما شوند، با این کار ساده تبدیل به عضله کنید.

از یک چوب بستنی استفاده کنید. ممکن است بسیاری از افراد یک چوب دستی را در منزل نداشته باشند شما می توانید از لوله جاروبرقی برای این کار استفاده کنید و این لوله بلند را به مدت ۱۰دقیقه از جاروبرقی تان جدا کرده و بعد متصل نمایید، یا این که از یک عصا برای این کار استفاده نمایید. این چوب دستی را بر روی پشت خود قرار دهید و آن را بالا و پایین کنید. چربی های موجود در پشت شما از بین بروند یا این که از این چوب برای حرکات دراز و نشست استفاده کنید. این چوب را بر روی جلوی خود قرار دهید و از آن به عنوان یک وسیله کمکی برای بالا آمدن استفاده کنید. در این صورت افرادی که قادر به انجام حرکات دراز و نشست نیستند با سهولت بیشتری می توانند این کار را انجام دهند.

شما می توانید از یک کش یا نخی که حالت کش مانند داشته باشد استفاده کنید و یک سر این کش را در یک دست خود و سر دیگر را در دست دیگر خود بگیرید و آنها را به هم دور یا نزدیک کنید با کمک این حرکت باز بر روی عضله های پشت بازوی خود کار می کنید و باعث می شود افراد که دارای بازوهای بزرگی هستند و با این کار به از بین رفتن بازوهای شان کمک شایانی می شود.

حرکاتی را که بر روی عضلات دست، پا، سر، گردن خود انجام می دهید با احتیاط آسیبی را که به این نواحی از بدن شما وارد نسازد زیرا این اعضا بسیار حساس هستند و با کوچک ترین ضربه ای آسیب می بینند.

شما در یک یا دو ماه اول این حرکات را هر روز و به مدت ۱۰ دقیقه می توانید انجام دهید و مواظب باشید که این حرکات آسیبی را که به این نواحی از بدن شما وارد نسازد زیرا این اعضا بسیار حساس هستند و با کوچک ترین ضربه ای آسیب می بینند.

شما در یک یا دو ماه اول این حرکات را هر روز و به مدت ۱۰ دقیقه می توانید انجام دهید اما بعد از این مدت شما می توانید این زمان را از ۱۰ دقیقه به ۳۰ دقیقه افزایش دهید. زیرا بعد از گذشت یک یا دو ماه بدن شما آمادگی بیشتری را برای افزایش زمان ورزش کردن دارد و با مشکل جدی مواجه نخواهید شد اما باز هم متذکر می شویم که بر روی یک سری از اعضای خاصی که تاکید شد حساسیت بیشتری داشته باشید.

این موضوع که شما هر روز ۱۰ دقیقه را به ورزش کردن اختصاص دهید بسیار بهتر از این موضوع می باشد که شما یک ساعت اما هفته ای یک یا دو بار ورزش کنید.

مکانی را که برای ورزش کردن انتخاب می کنید باید محیطی باشد که کاملا آزاد باشد و شما حین ورزش کردن نگران این موضوع نباشید که دستتان یا پای شما حین انجام حرکات ورزشی به گلدان یا میز نخورد و دغدغه خاطر داشته باشید. اگر هنگام حرکات ورزش متوجه شدید که در ناحیه هایی مانند کمر، گردن، سر دچار عارضه شده اید بهتر است ورزش را متوقف کنید زیرا این موضوع نشانه ای است که شما این حرکت ورزشی که مربوط به این ناحیه می باشد را درست انجام نداده اید به همین دلیل در این ناحیه احساس درد و ناراحتی می کنید.

موضوع دیگری که فوق العاده اهمیت دارد نحوه صحیح دم و بازدم شما در حین ورزش کردن می باشد. شما باید به درستی و صحیح تنفس خود را کنترل کنید و بدانید که چه زمانی باید دم و یا چه زمانی بازدم را انجام دهید زیرا در غیر این صورت در حین انجام حرکات ورزشی با کمبود اکسیژن مواجه می شوید.

اگر در فصل تابستان هستید بهتر است کولر و وسیله تهویه منزلتان را در حین حرکات ورزشی خاموش نگهداری و فقط پنجره های منزل تان را باز کنید تا هوای اتاق در حین ورزش جابه جا شود. زیرا شما در حین انجام حرکات ورزشی دچار تعریق می شوید و اگر کولر یا هر وسیله تهویه دیگری روشن باشد باعث می شود که دچار درد عضلانی یا سرماخوردگی شوید.

چه ورزشی برای کودکان مناسب است؟

چه ورزشی برای کودکان مناسب است؟

امروزه کودکان مدت زمان کمتری را به فعالیت های فیزیکی و ورزش اختصاص می دهند و بیشتر به تماشای تلویزیون می پردازند.

طبق آمار جهانی و براساس نتایج مطالعه های انجام شده، تعداد کودکان چاق و دارای اضافه وزن روزبه روز در حال افزایش است و علت اصلی آن هم کاهش فعالیت های بدنی کودکان است. در اثر کاهش فعالیت، میزان استقامت و توانایی های استقامتی کودکان کم می شود و از سوی دیگر شاخص توده بدنی و ضخامت چین های پوستی شان بالا می رود...

امروزه کودکان مدت زمان کمتری را به فعالیت های فیزیکی و ورزش اختصاص می دهند و بیشتر به تماشای تلویزیون می پردازند. از آنجا که دغدغه بسیاری از والدین، سلامت فرزندشان است و با شروع فصل تابستان به طور معمول برای پرکردن اوقات فراغت ، کودکان ثبت نام در کلاس های ورزشی و آموزشی را انتخاب می کنند، با دکتر احمد باقری مقدم، متخصص پزشکی ورزشی گفت وگو کرده و نظر ایشان را در این باره جویا شده ایم. مطالعه این مطلب کمک می کند تا بتوانید با توجه به سن و روحیه فرزندتان، کلاس ورزشی مناسبی برای او انتخاب کنید.

آقای دکتر! از چه زمانی کودک آمادگی لازم را برای شروع فعالیت های ورزشی دارد؟

احتمال ابتلا به چاقی در کودکانی که کمتر از یک ساعت تلویزیون تماشا می کنند در مقایسه با کودکانی که روزانه ۴ ساعت پای برنامه های تلویزیونی می نشینند، کمتر است و به احتمال کمتری در دوران بلوغ، در معرض چاقی و عوارض ناشی از آن قرار خواهند گرفت. بنابراین انجام فعالیت های ورزشی، یکی از گزینه های مناسب برای پیشگیری از چاقی کودکان است و در دوران بلوغ باعث کاهش بروز بیماری عروق کرونر و سکته مغزی، پرفشاری خون، چاقی و دیابت و پوکی استخوان و سرطان می شود. آمادگی کودک برای شرکت در فعالیت های ورزشی به تکامل سیستم عصبی، تکامل اجتماعی و سطح شعور و فهم آنها بستگی دارد. اصولا کودکان قبل از ۶ سالگی توانایی لازم برای پرداختن به ورزش های سازمان یافته مانند فوتبال را ندارند. در این محدوده سنی، ورزش هایی مانند دویدن و شنا را توصیه می کنیم. به طور کلی ورزش هایی برای این رده سنی مناسب هستند که تکنیک های کمی داشته باشند و در عین حال لذت بالایی در کودکان ایجاد کنند.

آیا باید با توجه به سن کودک فعالیت ورزشی اش را انتخاب کرد؟

بله، با اینکه کودکان از سن ۶ تا ۹ سالگی، توانایی لازم و پایه حرکتی را به دست می آورند ولی هنوز هماهنگی لازم بین دست و چشم ها وجود ندارد، بنابراین می توانند به صورت محدود و ساده در سطح ابتدایی در ورزش های سازمان یافته ای مانند فوتبال شرکت کنند. در سنین ۱۰ تا ۱۲ سال، سطح شعور و فهم افزایش می یابد و کودک می تواند در کار گروهی و یادگیری حرکات پیچیده شرکت کند. در این سن کودک می تواند به ورزش های تماسی ـ برخوردی مانند فوتبال بپردازد زیرا به علت نیروی تولیدی پایش در بازیکنان، احتمال بروز آسیب پایین است.

چه عواملی باعث تشویق یا دلزدگی کودک از ثبت نام در کلاس های ورزشی می شود؟

برای گسترش فرهنگ ورزش در کودکان یا تشویق آنها، باید به نکاتی مانند حمایت خانواده، شادی بخش بودن نوع فعالیت ورزشی، انجام ورزش بعدازظهرها، موفقیت، همراهی با دوستان و هیجان توجه کرد.

در این میان عواملی مانند شکست یا ترس از شکست در مسابقه، مواخذه و شرمندگی کودک، احساس اجبار و نظم ارتشی در ورزش و خستگی ناشی از تمرین شدید یا قوانین سخت بازی هم باعث دلزدگی کودک از شرکت در فعالیت های ورزشی می شوند که والدین باید این مسایل را مدنظر بگیرند.

بهترین فعالیت ورزشی در این سن، چه نوع فعالیت هایی است؟

انجام ورزش های هوازی در کودکان همان آثار مثبتی را دارد که در بزرگسالان دیده می شود. تمرین های قدرتی نیز با بهبود کیفیت عصبی و هماهنگی عصب و عضو، باعث افزایش قدرت عضلانی در کودکان می شوند ولی باید مواظب آسیب صفحه رشد استخوانی در کودکان باشیم.

ثبت نام کودکان در کلاس های وزنه برداری کار درستی است؟

تمرین با وزنه های کوچک ایرادی ندارد ولی ورزش هایی مثل وزنه برداری و پاورلیفتینگ برای کودکان ممنوع است. گرچه بدن کودکان در مقایسه با بزرگسالان انعطاف پذیری بیشتری دارد، اما نباید فراموش کنیم که دارای مفاصل سست تر و شل تری هستند. ضعیف ترین نقاط در کودکان، محل اتصال عضلات به استخوان و صفحه رشد استخوانی است بنابراین صدمه هایی مانند پیچ خوردگی مفاصل که در بالغان شایع تر است، در کودکان کمتر اتفاق می افتد و در عوض، آسیب های صفحه رشد و آسیب محل اتصال عضله به استخوان شیوع بیشتری دارد.

آیا کودکانی که مبتلا به بیماری دیابت یا آسم هستند، می توانند در کلاس های ورزشی ثبت نام کنند؟

کودکان بیماری که به ناراحتی های خاص مانند دیابت یا آسم مبتلا هستند باید قبل از شروع ورزش به پزشک متخصص مراجعه کنند تا توصیه های لازم به آنها داده شود. اگر ورزش در کودکان آسمی باعث تشدید علایم بیماری شان می شود، قبل از شروع باید داروهای تنگی نفس مصرف کنند و به اندازه کافی مرحله گرم کردن را انجام دهند. این کودکان باید از ورزش در هوای خشک و سرد و محیط های آلوده پرهیز و تا حد امکان از تنفس دهانی خودداری کنند. در پایان ورزش، اقدام به سردکردن بدن به صورت حرکت های سبک و تفریحی ضروری است و از انجام ورزش هایی که شدت بالا دارند مانند دویدن، شنا یا دوچرخه سواری طولانی جلوگیری کنید.

کودکان مبتلا به دیابت با توجه به نوع دیابت و شدت آن باید تحت درمان پزشکی قرار بگیرند. این کودکان در صورت کنترل دیابت اجازه دارند در فعالیت های ورزشی شرکت کنند. به علت خطر افت قندخون (هیپوگلیسمی) یا افزایش قندخون (هیپرگلیسمی) لازم است قبل و بعد از ورزش قندخون آنها با گلوکومتر اندازه گیری شود و در صورتی که میزان آن زیر ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد، مقداری قند مصرف کنند. اگر قندخون بالای ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر بود، فعالیت ورزشی مجاز نیست.

بهترین زمان ورزش برای کودکان دیابتی از نظر شما چه زمانی است؟

بهترین زمان ورزش برای کودکان مبتلا به دیابت، یک تا دو ساعت پس از صرف غذاست. بچه هایی که انسولین تزریق می کنند، با دستور پزشک معالج باید مقداری از دوزاژ آن را قبل از ورزش کاهش دهند. به علت احتمال افت قند تا ۲۴ ساعت پس از ورزش، بهتر است فعالیت های ورزشی در صبح انجام شود. فعالیت در عصر، احتمال افت قند هنگام خواب را بالا می برد. در صورت بروز عوارض بیماری بسته به نوع عارضه، باید مراقبت های خاصی انجام شود.

از آنجا که نگرانی بسیاری از والدین آسیب دیدگی فرزندان شان در کلاس های ورزشی است برای پیشگیری از آنچه توصیه هایی می کنید؟

توصیه می شود قبل از ورزش، مربی اقدام های لازم برای گرم کردن و حرکات کششی را انجام دهد و مراقب باشد کودکان از تجهیزات حفاظتی مانند کلاه ایمنی، عینک، ساق بند و کفش مناسب هم حتما استفاده کنند. این موضوع اهمیت زیادی دارد زیرا آسیب صفحه رشد می تواند باعث کوتاهی و تغییر شکل زاویه دار عضو شود.

در این مورد بیشتر توضیح می دهید؟

بیشترین شکستگی در صفحه رشد استخوانی در ناحیه مچ دست است که در کودکان چاق بیشتر اتفاق می افتد. آسیب ناشی از ضربه های مکرر در ورزش، می تواند به صفحه رشد آسیب بزند. مثلا باعث شکستگی مزمن انتهای تحتانی استخوان ران در شناگران قورباغه، ناحیه فوقانی استخوان بازو در رشته های پرتابی و ناحیه مچ دست در ژیمناستیک شود.

از دیگر آسیب های شایع، آسیب های مربوط به محل اتصال عضله به استخوان است که به صورت تورم و برجستگی استخوانی و در موارد شدید به صورت کندگی استخوان بروز می کند و بیشتر در ناحیه فوقانی ساق در زیر زانو یا آرنج دیده می شود.

آسیب غضروفی مفاصل به خصوص زانو و آرنج هم در کودکان شایع است که به صورت درد و تورم مفصل و گاه قفل شدن مفصل ظاهر می شود.

مهم ترین توصیه شما به والدین چیست؟

سخن آخر اینکه کودکان به علت تولید حرارتی بیشتر، تعریق کمتر، احساس تشنگی دیررس و همچنین بالا بودن نسبت سطح به توده بدن، پایین بودن برون ده قلبی و افزایش سریع دمای بدن در معرض خطر بیشتر عوارض گرمایی محیط هستند بنابراین برای پیشگیری از آسیب گرمایی در فصل تابستان، ضمن رعایت اصول اولیه، والدین باید توجه زیادی به مصرف مایعات کافی قبل، حین و بعد از ورزش داشته باشند.

ضرورت ورزش برای کودکان

ضرورت ورزش برای کودکان
ورزش و داشتن تحرک به عنوان یکی از اولین اصول داشتن سلامت جسمانی شناخته شده است.

ورزش و داشتن تحرک به عنوان یکی از اولین اصول داشتن سلامت جسمانی شناخته شده است. ممکن است این نکته بدیهی به نظر برسد اما بدون شک بسیاری نمی دانند که فعالیت ورزشی حتی برای کودکان ضرورت دارد. بیشتر والدین فکر می کنند کودکی که به قول خودشان از صبح تا شب مشغول بازی است، به ورزش کردن نیازی ندارد در صورتی که جست و خیز و فعالیت زیاد از مشخصه های دوران کودکی است و با افزایش سن کودک تحرک کمتری خواهد داشت. اگر کودکان به طور منظم به ورزش نپردازند، عادت به این کار پیدا نخواهند کرد و هرچه بزرگ تر می شوند به نشستن پای تلویزیون یا انجام بازی های رایانه ای عادت می کنند، بنابراین اطلاع رسانی و آگاهی دادن به والدین درباره مزایای ورزش در دوران کودکی به فرهنگ سازی در این امر کمک می کند و به داشتن نسلی شاداب و سالم منجر می شود.

● اهمیت ورزش

هرگونه فعالیت عضلانی که به مصرف انرژی منجر شود، فعالیت فیزیکی نامیده می شود. دکتر علی مظاهرنژاد دبیر انجمن علمی، پزشکی، ورزشی ایران به خراسان می گوید: اگر این فعالیت فیزیکی هدفمند و برنامه ریزی شده باشد، به آن فعالیت ورزشی می گوییم. به طور کلی ورزش ها به ۲ گروه ورزش های هوازی و مقاومتی تقسیم می شود. ورزش های هوازی ورزش هایی است که در آن زمان مطرح نیست و فرد مدتی را به یک فعالیت ورزشی می پردازد مثل دویدن، راه رفتن، شنا، دوچرخه سواری و طناب زدن. در مقابل ورزش های مقاومتی ورزش هایی است که در مقابل وزن صورت می گیرد مثل دمبل، کش های ورزشی و حتی وزن فرد که طی ورزش آن را تحمل می کند. بنا به توصیه سازمان بهداشت جهانی اگر افراد بالغ روزی ۳۰دقیقه ورزش هوازی با شدت متوسط داشته باشند، این امر به سلامت آن ها کمک می کند.

از آن جا که کودکان تحرک بیشتری دارند لازم است یک ساعت در روز ورزش هوازی داشته باشند. همچنین از آن جا که یکی از بزرگ ترین معضلاتی که در بسیاری از کشورها وجود دارد، بی تحرکی کودکان است، سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده است کودکان بیش از ۲ ساعت در روز پای تلویزیون یا بازی های رایانه ای ننشینند.

دکتر مظاهرنژاد با اعلام این که به طور متوسط هم اکنون در کشور ما ۴۶درصد کودکان دچار افزایش وزن و چاقی هستند، تصریح می کند: این وضعیت یک خطر بالقوه است که جامعه ما را تهدید می کند زیرا یک کودک چاق اگر به حال خود رها شود، به یک بزرگسال چاق تبدیل خواهد شد که این امر سلامت فرد را تهدید می کند. در این میان توصیه اکید ما این است که کودکان تا قبل از سنین بلوغ ورزش های مقاومتی را با شدت زیاد انجام ندهند.

● محدودیت ورزش های مقاومتی در نوجوانان

عضو هیئت علمی گروه پزشکی ورزشی بیمارستان حضرت رسول(ص) ادامه می دهد: اصطلاحی در این مورد داریم که به آن «وان. آر.ام» گفته می شود که رکورد هر فرد است. این رکورد در انسان های مختلف متفاوت است و به مقدار نیرویی می گویند که فرد می تواند فقط یکبار آن را برای بلندکردن به کاربرد. توصیه اکید ما این است که تا قبل از بسته شدن صفحه رشد در نوجوانان، کسی از این رکورد استفاده نکند.

چرا که این امر باعث می شود صفحه های رشد که وظیفه افزایش قد را به عهده دارد، آسیب ببیند و در نهایت قد فرد تحت تاثیر قرار بگیرد و کوتاه تر شود.

در واقع این رکورد فشار زیادی روی صفحه های رشد وارد می کند و رشد قدی نوجوانان تحت تاثیر قرار می گیرد.

معمولا صفحه رشد پسران دیرتر از دختران بسته می شود و به همین دلیل است که قد پسرها بلندتر از دخترهاست و پسران هم دیرتر به بلوغ می رسند.

● تعیین نوع ورزش

سوال بسیاری از والدینی که کودکان خود را به انجام ورزش تشویق می کنند این است که از چه سنی باید کودکان را به سمت یک ورزش خاص سوق داد. دکتر مظاهرنژاد چنین پاسخ می دهد: بهتر است تا ۶ یا ۷ سالگی کودکان را به انجام هر ورزشی که دوست دارند، تشویق کنیم. پس از این سن کم کم ورزش آن ها را برنامه ریزی کنیم و براساس استعداد، علاقه و توانایی آن ها اجازه دهیم در رشته ورزشی مورد علاقه خود فعالیت کنند. پس از سن ۱۶ یا ۱۷ سالگی هم نوجوان می تواند به صورت اختصاصی روی یک ورزش خاص متمرکز شود و به صورت تخصصی ورزش کند.

بنابراین تا قبل از ۷ سالگی مجبور کردن کودک به یک ورزش خاص مثل فوتبال یا ژیمناستیک کار صحیحی نیست و بهتر است که او به هر ورزشی که علاقه مند است بپردازد و خودش در این باره تصمیم بگیرد.از سوی دیگر بحث تغذیه در ورزش بسیار مرتبط به هم است.

توصیه ما این است که کودکان قبل از ورزش ۲ لیوان آب بنوشند و هر ۲۰ دقیقه پس از ورزش یک لیوان آب بنوشند، قبل از فعالیت ورزشی وعده غذایی سنگین نخورند و اگر ورزشی مثل فوتبال قرار است ۶۰ تا ۹۰ دقیقه طول بکشد حتما یک وعده غذایی حاوی کربوهیدرات میل کنند.کودکان باید پس از فعالیت ورزشی مواد حاوی کربوهیدرات مصرف کنند تا بتوانند گلیکوژنی را که توسط فعالیت ورزشی از دست رفته است جایگزین کنند. بهتر است این مواد ۲ ساعت پس از فعالیت ورزشی مصرف شود.وی با بیان این که امروزه آسیب تاندون و لیگمان ها بسیار شایع است اشاره می کند: این امر به علت نداشتن تحرک جسمانی کافی و ورزش نکردن است. در گذشته کودکان لی لی و گرگم به هوا بازی می کردند.

اما کودکان امروزی پای تلویزیون می نشینند و یا بازی های رایانه ای انجام می دهند. این بی تحرکی باعث ضعف مفاصل شده و در نهایت باعث صدمه دیدن تاندون و لیگمان می شود.به این دلیل است که هر قدر فرد در کودکی ورزش کند در آینده سلامت مفصلی بهتری خواهد داشت و در واقع فرد از دردهای مفصلی در دوران بزرگسالی پیشگیری می کند.

هر قدر سیستم مفصلی و اسکلتی کودک در حال فعالیت باشد و تحت فشار قرار بگیرد قوی تر می شود و احتمال آسیب به آن کمتر می شود.طبق مطالعه جالبی که در ژاپن انجام شد از دختر بچه های ژاپنی خواستند قبل از ورود به کلاس چند بار بالا و پایین بپرند و بعد وارد کلاس درس شوند. ریسک پوکی استخوان در این دختران طی دوران بزرگسالی بسیار کمتر بود و این مطالعه نشان می دهد که حتی کمترین تحرک که ممکن است بی فایده به نظر برسد تا چه حد بر سلامت جسمانی فرد تاثیر می گذارد.

بنابراین توصیه اکید ما به والدین این است که علاوه بر این که کودکان را به انجام ورزش تشویق می کنند، خودشان به ورزش رو بیاورند و الگوی مناسبی در اختیار فرزندان خود قرار دهند.به علاوه ورزش کردن باید از یک کار تفننی و لوکس تبدیل به یک عادت شود و متولیان جامعه باید در نظر داشته باشند که سرمایه گذاری برای ورزش به نفع سلامت اجتماعی و بالابردن رفاه است. تحقیقات در آمریکا نشان می دهد که هر یک دلار که صرف ورزش شود در آینده ۳ دلار سود خواهد داشت. بنابراین هزینه کردن برای توسعه ورزش نوعی سرمایه گذاری است و می تواند از بار بیماری ها و هزینه های سلامت و درمان بکاهد.

● هزینه تفریحات سالم بالاست

تفریح نشاط آور و سالم مانند ورزش در باشگاه،رفتن به استخر، تئاتر و مواردی این چنین هزینه های بالایی دارد. هم چنین بسیاری از امکانات تفریحی و ورزشی در کشور ویژه پسران است و این یکی از عللی است که درافزایش میزان افسردگی دختران تاثیرگذار بوده است . محمود برجعلی روان شناس با بیان این مطلب می افزاید: شادی ضرورت فردی و اجتماعی است که نباید آن را به هیچ عنوان از زندگی حذف کرد. نوجوانان و جوانان در شرایطی قرار می گیرند که به بلوغ فکری، جسمی و عاطفی می رسند بنابراین به شادی و توجه بیشتر نیاز دارند تا به مشکلات فکری و شخصیتی دچار نشوند.

ورزش در گرما

ورزش در گرما
هنگام ورزش در هوای گرم تابستان لباس های سبک بپوشید و آب و مایعات زیاد بنوشید.

حالا که هوا بشدت گرم شده است، نباید به بهانه این افزایش دما فعالیت بدنی و ورزش را تعطیل کرد بلکه می توان با رعایت نکاتی ساده، در این روزها هم ورزش کرد و سالم ماند. پس چنانچه شما هم در این روزها می خواهید در فضای باز ورزش کنید، اقدامات احتیاطی برای پیشگیری از بروز بیماری های مرتبط با گرما را فراموش نکنید.

● ورزش کردن در گرما

فعالیت داشتن و گرمای محیط هر دو عاملی برای افزایش یافتن درجه حرارت بدن به حساب می آید. حالا چنانچه رطوبت محیط هم بالا باشد و عرق نتواند به راحتی از سطح پوست تبخیر شود، فشار وارد بر بدن بیشتر از قبل می شود. در نتیجه در این شرایط باید خیلی بیشتر مراقب باشید. چون ممکن است خطرات و مشکلاتی جدی سلامت شما را تهدید کند.

● بیماری های مرتبط با گرما

در شرایط معمولی، پوست، رگ های خونی و میزان تعریق بدن با گرمای محیط تنظیم می شود؛ اما در صورتی که برای مدتی طولانی در معرض گرما و رطوبت قرار داشته باشید یا مایعات کافی ننوشید این سیستم خنک کننده طبیعی مختل خواهد شد. نتیجه این شرایط هم مشخص است؛ احتمال ابتلا به بیماری های مرتبط با گرما افزایش می یابد. یکی از مشکلاتی که در اثر گرمای بیش از حد ممکن است برای فرد ایجاد شود، گرفتگی عضلات در اثر گرماست. البته در این وضعیت دمای بدن فرد ممکن است کاملاً طبیعی باشد ولی گرفتگی، درد و انقباض عضلات نیز وجود دارد. در موردی دیگر، دمای بدن فرد افزایش پیدا می کند و بیماری با علائمی همچون تهوع، استفراغ، سردرد و ضعف نمایان می شود. اگر این وضعیت درمان نشود، فرد ممکن است با شرایطی خطرناک روبه رو شود؛ در این حالت دمای بدن افزایش می یابد ولی بدن قادر نیست عرق کند. در این شرایط باید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید تا از بروز خطرات و مشکلاتی جدی تر پیشگیری شود.

● علائم خطر

زمانی که در هوای گرم ورزش می کنید، به نشانه های بیماری ها و اختلالات گرمایی بیشتر توجه داشته باشید. چنانچه این نشانه ها را نادیده بگیرید، ممکن است وضعیت بدتر شود. گرفتگی عضلات، تهوع، استفراغ، ضعف، سردرد، سرگیجه و احساس گیجی از جمله این علائم است.

بنابراین بلافاصله پس از روبه رو شدن با این شرایط سعی کنید دمای بدن خود را کاهش دهید. همچنین باید ورزش را نیز متوقف کنید و از محیط گرم خارج شوید. برای خنک کردن بدن می توانید لباس ها اضافی یا تجهیزات ورزشی را کنار بگذارید و آب و مایعات کافی بنوشید. اگر ممکن است می توانید به آرامی خودتان را باد بزنید یا کمی آب روی بدنتان بریزید. در نهایت نیز اگر پس از گذشت ۳۰ دقیقه حالتان بهتر نشد، با پزشک تماس بگیرید و از او کمک بخواهید.

● چند توصیه

▪ به پیش بینی هوا و هشدارهای متخصصان دقت کنید. گاهی شاید ورزش کردن در روز یا ساعتی خاص به نفع شما نباشد.

▪ اگر عادت دارید همیشه در فضای بسته یا در هوای خنک ورزش کنید، ناگهان در فضای باز ورزشی سنگین انجام ندهید بلکه زمانی که بدنتان با دمای هوای محیط سازگار شد، بتدریج شدت و مدت ورزش ها را افزایش دهید.

▪ اگر بدن شما آماده ورزش نیست یا عادت ندارید، بیشتر مراقب باشید. در این شرایط ممکن است تحمل بدن در برابر گرما کمتر باشد. پس بهتر است شدت ورزش ها را کاهش دهید و در فواصل زمانی مرتب استراحت کنید.

▪ کم شدن آب بدن یکی از مهم ترین علل ابتلا به بیماری های مربوط به گرماست. بنابراین منتظر نمانید تا تشنه شوید و تا جایی که ممکن است از مایعات مختلف و بخصوص آب خالص استفاده کنید.

▪ هنگام ورزش در فضای باز از لباس های تیره که حرارت را جذب می کند، استفاده نکنید. بهترین کار پوشیدن لباس هایی با رنگ روشن، سبک، آزاد و استفاده از کلاه های لبه دار است.

▪ صبح یا غروب که هوا خنک تر است، ورزش کنید. همچنین تا جایی که ممکن است در سایه بمانید. استفاده از کرم ضدآفتاب را نیز فراموش نکنید.

در نهایت به خاطر بسپارید با رعایت نکاتی ساده، مشکلاتی که در اثر گرما برای شما ایجاد می شود قابل پیشگیری است؛اما اگر مشکل خاصی دارید بهتر است قبل از ورزش با پزشک خود مشورت کنید