کاراته نی سن ته ناشی
شاید هیچ جمله ژاپنی به اندازه " کاراته نی... سن ته ناشی " در بین کاراته کاهای دنیا معروف نباشد . ترجمه مستقیم این جمله یعنی :" در یک مبارزه هیچگاه یک کاراته کا نباید آغاز کننده تکنیک تهاجمی باشد " . این جمله اولین بار توسط گیچین فوناکوشی , بنیانگذار سبک شوتوکان به دنیای خارج از اوکیناوا معرفی شد. این جمله در واقع یکی از 20 اصول فلسفه کاراته استاد فوناکوشی شد (نی جو کون) . از آنجا که این جمله نزد استاد فوناکوشی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بود , وی در مقاله ای که در سال 1935 منتشر کرد از این جمله به عنوان عصاره اصلی کاراته دو یاد نمود (کاراته نو هاناشی 65). اساتید دیگرنیز از جمله استاد» ناگامینه« بنیان گذار »ماتسوبایاشی ریو« و استاد »ناکایاما« با این نظریه که این جمله اساس و بنیاد کاراته دو میباشد موافق بودند. استاد »ناکایاما« در این زمینه میگوید : اغراق نیست اگر بگوییم که این جمله به صورت مختصر روح کاراته دو را تشریح میکند. با توجه به اهمیت این جمله در بین اساتید بزرگ کاراته بسیار بجاست که کاراته کاهای جدی به دنبال تجزیه و تحلیل درست این جمله باشند
دیدگاهای متفاوت
ایان آبر نتی رزمی نویس انگلیسی میگوید : اولین باری که در یک مقاله کاراته سخن از »حمله پیشگیرانه«را به میان آوردم , بسیاری از خوانندگان مقاله عنوان کردند که بر طبق جمله »کاراته نی سنته ناشی « نباید آغازگر حمله بود. نویسنده رزمی نویس دیگری به نام » آنتونیو بوستیلو« میگوید : بارها شنیده ام که مربیان کاراته به شاگردانشان میگویند , اول منتظر حمله حریف باشید! وبرای تأیید حرفشان میگویند که تمامی کاتاهای کاراته نیز با دفاع شروع میشوند
اساتید چه گفته اند؟
کوهاکو ایوای نویسنده کتاب »سلاحهای مخفی« در این زمینه 4 استاد بزرگ را نام میبرد: فوناکوشی , مابونی, میاگی و موتوبو. "جنگاورانی که کاراته جوتسو را به ژاپنیها معرفی کردند". موضوعی که میتواند کاراته کاها را متعجب کند اینست که این اساتید چگونه این جمله را تجزیه و تحلل کرده اند
چوجون میاگی (بنیانگذار گوجوریو
)
تا آنجایی که نویسنده این مقاله اطلاع دارد 3 مقاله منتشر شده از استاد میاگی در دست میباشد : گوجوریو کنپو, هو گوجو دنتو, کاراته دو گای ستسو. در دو مقاله اول که در سال 1932 و 1942 چاپ شد هیچ اشارهای به جمله »کاراته نی سنته ناشی « نشده ولی در مقاله سوم کاراته دو گای ستسو, اشاره بسیار مختصری به این جمله گردیده که شاید کمک زیادی به شناخت دیدگاه استاد میاگی به موضوع بحث نکند ولی عنوان آن خالی از لطف نمیباشد:
از زمانهای قدیم سینه به سینه نقل شده است که تعالیم کاراته بر روی اصل دفاع شخصی و پرورش روح و »کاراته نی سنته ناشی « متمرکز بوده است. اینجانب به شخصه شاهد بوده ام که چگونه این اصول نادیده گرفته میشوند . هر چند به مرور زمان به خصوص در تعلیم نیروی پلیس مقداری از تناقضات به مرور تصحیح شده و بالانس واقعی در این راه پیدا شده است.
اعتقاد من این است که »مشت« و »زن« یکی میباشند. این دو به همراه یکدیگر خالق خرد خواهند بود و خرد, برتر از زور بازو میباشد. همه ما باید در پیش بردن روح کاراته »بودو« کوشا باشیم.
چوکی موتوبو
استاد موتوبو در مقاله ای که در سال 1932 به نام » واتاشی کاراته نو جوتسو « (کاراته جوتسوی من!) منتشر نمود به طور مستقیم نظر خود را درباره اصل »کاراته نی سنته ناشی « عنوان میکند :
کسانی که از این جمله, مفهوم :" در یک مبارزه هیچگاه یک کاراته کا نباید آغاز کننده تکنیک تهاجمی باشد " را استنباط میکنند به سختی درا شتباه هستند. انتظار من البته از کاراته کاها این است که بدانند که هدف اصلی تمرین پرورش روح و بدن و پیرو راه بودو بودن است. هرگز نباید از کاراته برای آسیب زدن به دیگران بدون دلیل موجه استفاده کرد. اما اگر شما متوجه شوید که حریف شما 100% قصد حمله و آسیب زدن را به شما دارد, درنگ کردن به هیچ وجه جایز نیست. به نظر من مهمترین چیز در یک مبارزه به دست گرفتن کنترل مبارزه به نفع خود و مغلوب کردن حریف میباشد و این امر با آغاز حمله اولیه و با سرعت میسر میشود. به همین دلیل در یک مبارزه شما باید آغازگر حمله باشید و این امر را همیشه به خاطر بسپارید.
فرزند استاد موتوبو , » چو سی موتوبو« داستانی را از یکی از شاگردان پدرش به نام » چوزو ناکاما « نقل میکند که نشانگر دیدگاه استاد موتوبو به اصل »کاراته نی سنته ناشی « میباشد. ناکاما میگوید:
در یکی از جشنهایی که موتوبو در سن 70 سالگیش شرکت کرده بود , ناگهان یکی از شاگردان قدیمی که از دوجو اخراج شده بود با یک چاقو ظاهر میشود و موتوبو را تهدید میکند. وی چاقو را روی میزی که موتوبو نشسته بود میکوبد و فریاد میزند: من هرگزدر این مبارزه شکست نخواهم خورد!. بعد از انکه استاد موتوبو تمام تلاش خود را انجام میدهد که وی را از شروع این نبرد بر حذر دارد و نتیجه ای عایدش نمیشوداز او میپرسد: آیا واقعا میخواهی که باا ین چاقو به من حمله ور شوی؟ شاگرد قدیمی میگوید :البته حتما! استاد میگوید بسیار خوب ولی در اینجا نه برویم بیرون از خانه. شاگرد اخراجی چاقو را بر میدارد و به سمت در خروجی حرکت میکند. نزدیک در که میشوند , استاد موتوبو از پشت با یک لگد کمرش را میشکند
.
کنوا مابونی (بنیانگذار شیتو ریو
)
استاد مابونی مقالات و کتابهای زیادی از خود به جای گذارده است. یکی از این کتابها که با همکاری یکی از دوستانش گنوا ناکازونه نوشته شده کتاب » کوبو کنپو کاراته دو نیو مون « میباشد . استاد پاول مک کارتی , محقق کاراته در این مورد مینویسد:
به جرئت میتوان گفت که این اثر بهترین نوشته استاد میباشد . یک اثر استادانه و کم نظیر. بسیار تعجب بر انگیز است که این اثر خارق العاده تا به حال به انگلیسی ترجمه نشده است.
در فصل 10 این کتاب " فهم درست و نادرست اصل »کاراته نی سنته ناشی « " استاد مابونی میگوید:
در کاراته اصل »کاراته نی سنته ناشی « وجود دارد که به کاراته کاها می آموزد چگونه با اطرافیان خود رفتار نموده و از کاراته در جهت ظلم وستم کردن به دیگران استفاده نکنند . در این میان دو گروه وجود دارند که درک اشتباهی از این جمله دارند. گروه اول که کاراته کا نیستند معتقدند که رمز پیروزی در هر مبارزه ای, حمله کردن به دیگران و متهاجم بودن میباشدو حالت انفعالی » نی سنته ناشی « کاملا مغایربا بودو ژاپنی میباشد. این دسته کاملا مفهوم و روح بودو را که برقراری صلح و آرامش میباشد را فراموش کرده و از درک مفهوم اقعی بودو ژاپنی که انسانها را از متهاجم و متجاوز بودن بر حذر میدارد, عاجز هستند. گروه دوم کاراته کاهایی هستند که این جمله را به درستی تجزیه و تحلیل نکرده و آنرا کورکوانه و کلمه به کلمه ترجمه و پیروی میکنند. این گروه باید متوجه باشند که وقتی مهاجمی قصد بر هم زدن صلح و آرامش و هارمونی جامعه رادارد باید به هر نحوی او ا متوقف کرد حتی اگر به قیمت این باشد که شما آغازگر حمله باشید . این حرکت هیچگونه مغایرتی با اصل »کاراته نی سنته ناشی « ندارد. از لحاظ استراتژی مبارزه بسیار عاقلانه است که از تاکتیک »سن نو سن« بهره جست و در حمله کردن پیشدستی کرد.